Hunsruck weer in top 3 mooiste wandelingen van Duitsland

De Droomkronkel Heimat

En alweer staat de Hunsruck met een rondwandeling – Droomkronkel Heimat – in de top 3 van mooiste wandelingen in Duitsland. Het ‘Wandermagazin’ Deutschland’ schrijft ieder jaar een publieksverkiezing uit van de mooiste een-en meerdaagse wandelingen.
35 900 wandelaars over heel Duitsland hebben dit jaar hun stem uitgebracht.

Tussen 2004 (de eerste publieksverkiezing uitgeschreven door het grootste wandelblad van Duitsland) en 2019 zijn al meerdere keren wandelingen en trektochten in de Hunsruck in de prijzen gevallen.
Mij verbaast dit niets. Ik loop hier al jaren rond en kan dus uit eigen ervaring spreken als ik zeg dat deze wandelingen terecht zijn uitverkoren.

Wandelpadennetwerk ‘Erlebe die Vielfal’

Een wandelpadennetwerk dat zich uitstrekt over de gehele Hunsruck, van de Saar tot de Rijn en van de Moezel tot de Nahe, biedt toegang tot talrijke prachtige plekken in de natuur,
De Saar-Hunsrück-Steig die dwars over de Hunsruck gaat is met 64 punten gecertificeerd als beste lange-afstandswandelroute in Duitsland en maakt haar motto – Erlebe die Vielfal – (beleef de veelzijdigheid) meer dan waar.
Ver van de bewoonde wereld slingert de Saar-Hunsrück-Steig als een 218 kilometer lang, zacht mostapijt omhoog en omlaag door de regio.
Andere onvergetelijke wandelingen kun je maken door bossen en velden op de Soonwaldsteig door het natuurpark Soonwald-Nahe (mijn favoriet).

Geniet van de kleurenrijkdom van de Hunsruck

In ieder jaargetijde toont de Hunsrück zijn kleuren: goudgeel in de lente als de koolzaadvelden in bloei staan, rood en blauw in de zomer wanneer de velden bedekt zijn met klaprozen en korenbloemen en alle kleurschakeringen in de herfst.
Dit kleurenspektakel kan je het best in je eigen tempo beleven . Bollenbach blijkt dan een goed uitgangspunt om drie wandelwegen die in de prijzen gevallen zijn te lopen.
Zo start de ‘Droomkronkel Heimat’, die op de tweede plaats geëindigd is van de Top 3 mooiste rondwandelingen van Duitsland, in Gemunden op nog geen 20 minuten rijden van Bollenbach.
De ‘Hahnenbachdal-tour’ begint zelfs op loopafstand van Bollenbach en het ‘Middeleeuwenpad’ dat in Herrstein start ligt op 10 minuten rijden van mijn huis.

Uit het juryrapport over de Droomkronkel heimat

Informatiebord in Gemunden

‘Wandelaars houden van uitzichten. Het is dan ook geen wonder dat een van de hoogtepunten van de Traumschleife Heimat het fantastische 360 graden uitzicht is vanaf de toren van de ruïne Koppenstein. De Hunsruckische hoogvlakte neemt je vervolgens mee in een eindeloos lijkend landschap zonder horizonvervuiling, waarna je over een smal pad door het romantische Simmarbachtal bergafwaarts gaat naar Gehlweiler. Het lawaai van alledag is dan nog ver weg’.

Vanaf de uitzichttoren Koppenstein wuiven naar de achterblijvers

Filmlocatie Gehlweiler

‘Gehlweiler is een klein rustig dorp dat in 2012 als decor diende voor Die andere Heimat, een film van Edgar Reitz die hier ook filmde voor zijn beroemde Heimattrilogie. Je kan het huis van de filmfamilie Simon bezichtigen evenals de smederij die zo’n belangrijke rol speelt in al deze films. En voordat je weer terug bent in Gemunden schenkt deze wandeling je nog een prachtig uitzicht op het charmante kasteel van dit mooie stadje. ‘

Pak je rugzak

De Wochenspiegel schrijft in een recensie van 14 september over de Droomkronkel Heimat:
‘Een onvergetelijke wandelervaring. Dus vanaf nu geldt voor alle wandelliefhebbers: pak je rugzak, trek je wandelschoenenn aan en overtuig jezelf van de indrukwekkende veelzijdigheid die deze droomkronkel te bieden heeft.’

En of dit nog niet genoeg is grijpt Hunsrück-Touristik de gelegenheid aan om een lyrisch persbericht uit te brengen over de Hunsruck. Hieronder een paar citaten die mij wel aanspreken:

De kleuren van de Hunsruck

‘Midden in Rijnland-Palts ligt een landschappelijk juweeltje. In volledig intact gebleven natuurgebieden is in de Hunsrück een zeer gevarieerde dieren- en plantenwereld te vinden. Wandelaars komen oog in oog te staan met reeën, dassen en soms zelfs een wilde kat. In de velden tref je zeldzame orchideeënsoorten. ‘

Twee uitgestrekte beschermde natuurgebieden

‘In alle rust, ver van steden en industrie, biedt het ongerepte landschap een aangename afwisseling van schaduwrijke bossen, velden in bloei, diepe rivierdalen en zacht glooiende heuvelruggen. Daarnaast biedt het landschap zo goed als verborgen hoogveengebieden, met eeuwenoude zachte berken of indrukwekkende rotsformaties van kwartsiet. Het is daarom niet verwonderlijk dat hier twee uitgestrekte beschermde natuurgebieden te vinden zijn: het natuurpark Saar-Hunsrück en het natuurpark Soonwald-Nahe. Natuurparken ontstaan namelijk juist daar waar de natuur in haar oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven.’

Culturele parels

‘De burchten, kastelen, kerken en monumentale gebouwen vormen de overblijfselen van de eeuwenoude geschiedenis van de regio. Dit zijn de culturele parels in de schatkist van de Hunsrück en zijn vaak al van verre te zien. Burchtruïnes zoals de Wasserburg Baldenau, de burcht Grimburg of de burcht Kastellaun zijn zo veel mogelijk gerestaureerd volgens de richtlijnen van de Duitse monumentenzorg. De kerken maken vaak indruk door hun buitengewone ligging of hun grootte. De Hunsrückdom in het dorpje Ravengiersburg bij Simmern is een stralend voorbeeld van indrukwekkende kerkbouwkunst. En niet vergeten de dorpjes met hun van idyllische charmes.’

De hoogste berg van de deelstaat

Ook de hoogste berg van Rijnland-Palts is te vinden in de Hunsrück, de 816 meter hoge Erbeskopf. Wintersport is bij voldoende sneeuwval mogelijk op de Erbeskopf, de Dollberge bij Hermeskeil of de Schanzerkopf bij Rheinböllen. Het landschap wordt dan bepaald door alpineachtige afdalingen, rodelbanen en uitgezette langlaufloipes, met liefhebbers in kleurrijke skioutfits’.

Ook voor fietsers

‘De Hunsrück blijft onder fietsers een goed bewaard geheim. Met een stijging van slechts één procent zijn de spoortraject-fietsroutes Schinderhannes-Radweg tussen Emmelshausen, Kastellaun en Simmern en de Ruwer-Hochwald-fietsroute tussen Trier-Ruwer, Kell am See en Hermeskeil ideaal voor gezinnen. Sportief aangelegde fietsers kunnen kiezen voor de Hunsrück-Radweg die de hele regio doorkruist, tussen Saarburg aan de Saar en Bacharach aan de Rijn, of voor een van de negen aangewezen RadAktivRouten voor mountainbikes.’

Wil je meer weten over wandelen in de Hunsruck, andere sportieve activiteiten of over de regio zelf bestel dan de reisgids Hunsruck, geschreven door Annemieke Lobbezoo. Dat kan rechtstreeks via mij , bij de uitgever of bij bol.com.

4 gedachtes over “Hunsruck weer in top 3 mooiste wandelingen van Duitsland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s