Wijnproeven langs de Nahe

De zeven Terroirs

Gut Hermannsberg


De Nahe is een zijrivier van de Rijn en vormt tegelijk de zuidgrens van de Hunsrück, het beste bewaarde geheim van Duitsland. Dat laatste geldt waarschijnlijk ook voor de wijndomeinen langs de Nahe.
Ik heb hier al vaker over geschreven maar nu zoom ik in op een specifiek wijndomein:
Gut Hermannsberg in Niederhausen.
Dit wijngoed was ooit wereldberoemd en begint nu langzaam aan haar oude oude glorie terug te krijgen. Wereldwijd zetten gerenommeerde sommeliers de wijnen van Gut Hermannsberg weer op hun wijnkaart en dat is een goed teken.

Wij besluiten het wijngoed te bezoeken en wie weet, ondanks corona, te genieten van een exquise wijnproeverij.
Een kleine drie kwartier later zien we het wijngoed liggen. Het beneemt ons de adem. Wat een plek! De steile Rotenfels maakt deel uit van het domein; de Hermannsberg waar het wijngoed naar genoemd is bestaat uit indrukwekkende terrasbouw en het uitzicht over de Nahe en de andere wijnlocaties is sprookjesachtig mooi.

Vanaf de Rotenfels

Mijn eerste associatie bij het zien van al deze pracht is met wijngoederen in Stellenbosch (Zuid-Afrika) en de TV-serie die daar in 2007 over gemaakt is. Daar was ik enorm van onder de indruk, zowel van de serie met Monic Hendrickx (vooral bekend van de TV-serie Penose) in de hoofdrol als in het echt toen ik in de Kaapprovincie op wijnreis was.


Zeven wijnlocaties

Het wijndomein Gut Hermannsberg is 30 ha groot en ligt verspreid over de volgende – eerste klasse gecertificeerde – locaties:

Niederhäuser met
Hermannsberg Monopol (Monopol betekent: eigendom is van een eigenaar)
Steinberg
Rossel Monopol (evenals Hermannsberg ongedeeld in bezit van Gut Hermannsberg)
Schlossböckelheim met
Kupfergrube
Felsenberg

Bastei met 
Traisen
Altenbamberg met
Rotenberg

Het wijngoed is aangesloten bij het Verband Deutscher Prädikatsweingüter e. V. (VDP), een vereniging waar ongeveer 200 wijngoederen in heel Duitsland lid van zijn.  De vereniging zet zich in voor het handhaven van de kwaliteitstandaard van haar leden en voor het bevorderen en handhaven van het op ecologisch verantwoorde wijze verbouwen van wijn.

Koninklijk Pruisisch


Voordat ik je meeneem naar de wijnproeverij eerst nog even iets over de geschiedenis van het wijngoed.
Niederhausen, waar Gut Hermannsberg ligt, behoorde in de vorige eeuw tot het Koninkrijk Pruisen.  In 1901 besloot het ministerie van Landbouw in Berlijn om in hier een nieuw wijndomein te stichten dat onder de naam  Königlich-Preußische Weinbaudomäne Niederhausen-Schloßböckelheim tot 1998 als staatsdomein bestaan heeft. Het was het meest zuidelijke wijndomein van Pruisen en grensde direct aan het Koninkrijk Beieren.

Een staatsdomein diende als modelbedrijf waar met moderne wijnbouwmethoden wijn gemaakt werd. Aan de Nahe was aan het einde van de negentiende eeuw een grote behoefte aan vernieuwing in de wijnbouw. Hele oogsten waren mislukt door de komst van de schadelijke Amerikaanse plantenluis en door schimmelplagen. De nieuwe wijnbouwmethoden werden dan ook snel omarmd door andere wijnboeren.

Nadat het wijndomein in 1998 in particuliere handen was gekomen werd het ‘herdoopt’ in Gutsverwaltung Niederhausen-Schlossböckelheim en sinds Jens Reidel het in bezit heeft (vanaf 2009) kreeg jet de naam ‘Gut Hermannsberg’.

Een goede neus


Na jarenlange zware arbeid op de steile heuvels van Niederhausen konden de eerste wijnstokken geplant worden en in 1907 was daar dan eindelijk de eerste oogst. De grote doorbraak kwam met de oost van 1921. Het duo Hermann Goedecke (directeur) en Karl-Heinz Sattelmeyer (wijnmaker) slaagden er in om vanaf 1949 de wijnen van het landgoed wereldwijd op de kaart te zetten.
‘Met de kennis van nu’ kan je zeggen dat het ministerie van Landbouw begin vorige eeuw een prima neus heeft gehad om in deze contreien een nieuw wijndomein te stichten.
Want wat een heerlijke wijn leveren deze druiven. Niet zo gek als je bedenkt dat dit wijngoed de meeste zonuren van Duitsland kent.

De wijnen


Neem de Rotenberg, een strook rood gekleurd puin waar dankzij ligging op de zon en de samenstelling van de bodem een welhaast ideaal terrein ontstaan is om wijnstokken te planten.
De mineralen geven de droge Riesling een smaak van gerookte ham, gecombineerd met citrusfruit en de meer zoete Riesling (Kabinett en Spätlese) heeft als basis een heerlijk fris karakter.

De zogenaamde Traisiner Bastei is door zijn vurigheid en kruidigheid een uitzonderlijk goede wijn voor een zo noordelijk gelegen wijngaard, aan de voet van de meer dan 200 m hoge Rotenfels. Deze gigantische massa vulkanisch gesteente is de hoogste rots tussen de Alpen en Scanndinavie. De samenstelling van de bodem gecombineerd met een regenval van nog geen halve meter per jaar geeft de Traisiner Batei haar warme persoonlijkheid.  Het kost twee jaar voordat de wijn rijp is om gebotteld te worden.


De steilste wijngaard van Gut Hermannsberg ligt aan de oostgrens van Schlossböckelheim, de Kupfergrube. En tegenover de Kupfergrube ligt de Hermannsberg waar de Duitse wijnbouw misschien wel zijn hoogtepunt bereikt. Hier vind je denk ik alles wat je van een Duitse wijn mag verwachten. De wijn heeft een bijna doorzichtige kleur met een bijzonder zuivere smaak, fris, fruitig en met een lange afdronk waarin het zoet en het droog perfect harmoniëren.

Smaakt naar meer

Onze mini-wijnproeverij bewijst bovenstaande en smaakt naar meer. Voor nu nemen we een aantal flessen mee naar Bollenbach om de proeverij daar voort te zetten.
Terug gaan we zeker. Naast witte wijn verkoopt Gut Hermannsberg ook rode wijn en rosé. Daar hebben we nog niets van geproefd en natuurlijk ook nog niet genoten van de rest van de witte wijnen. Je kan zelfs logeren op het wijngoed zodat je je geen zorgen hoeft te maken als je te veel gedronken hebt.

De gebouwen uit de vorige eeuw zijn onder meer verbouwd tot guesthouse, gevestigd in de voormalige directeurswoning, vinotheek en restaurant.  De panden hebben de status van beschermd cultureel erfgoed. De vroegere kantoren en de wijnkelder stammen uit 1910 en zijn gebouwd in de historiserende Jugendstil.
De wijnkelder is inmiddels aangepast aan de eisen van deze tijd en het domein is gerenoveerd


Kijk voor meer informatie over Gut Hermannsberg op hun eigen website :
www.gut-hermannsberg.de

2 gedachtes over “Wijnproeven langs de Nahe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s