Een eeuwenoude Keltenvestiging

Vandaag besluiten we naar de Keltenring in Otzenhausen te rijden. Ik ben hier al eerder geweest, maar in het kader van mijn nieuwe project heb ik behoefte aan ‘live’ inspiratie. En op nog geen drie kwartier rijden van Bollenbach ligt een van de meest indrukwekkende erfenissen van de Keltische beschaving. Dus hop, daar gaan we. Terug in de tijd.

En stel je voor dat je als argeloze vermoeide reiziger in de eerste eeuw voor Chr al van verre deze indrukwekkende ringwal van enorme blokken graniet ziet liggen met daarbovenop een bijna 3 kilometer lange verdedigingsmuur met uitkijktorens, bemand door krijgers die jou al veel langer in de gaten hadden? Dan moet je wel veel lef hebben gehad om verder te gaan en je te melden bij de toegangspoort.240.000 kuub steen

Bij Otzenhausen ligt diep verscholen in het Hochwald op de 695 meter hoge Dolberg een imposante bijna 3 kilometer lange en ooit 20 meter hoge en 25 meter brede opeenhoping van stenen met een inhoud van totaal 240.000 kubieke meter (vergelijkbaar met de inhoud van bijvoorbeeld 9000 spoorwegwagons).

Tot wel 405 miljoen jaren terug

Deze zogenaamde Ringwal kent een ontstaansgeschiedenis die ver terug gaat in de tijd.
Ongeveer 405 -350 miljoen jaren geleden lag een groot deel van Midden – Europa in een binnenzee, het zogenaamde het Devoon-bekken, een uitbreiding van de huidige Middellandse Zee. Aan de noordkust hiervan zette zich zand af, dat in opeenvolgende geologische tijdperken van structuur veranderde. Door de steeds groter wordende afzettingslaag en verschuivingen in deze laag steeg de druk en temperatuur en veranderde het zand uiteindelijk in het Taunuskwartsiet dat hier nog duidelijk te zien is.

Blokzee

In het Tertiair (60 miljoen jaar geleden) zijn er  opnieuw verschuivingen waardoor het huidige landschapsreliëf van de Hunsrück met zijn bergen en dalen in zijn grondtrekken ontstaat.
Zo’n anderhalf miljoen jaar geleden vormden zich op de hoogvlakten van de Hunsrück (boven de 330 m) zogenaamde blokzeeën. En deze opeenhoping van blokken steen diende uiteindelijk als bouwmateriaal voor de Keltenring, een van de machtigste vestigingen van de Keltische beschaving.

Raadselachtig

Wat de functie van deze Keltenring betreft zijn de historici het nog niet eens. De interpretaties lopen uiteen van een vluchtburcht, nederzetting of een bestuurlijk machtscentrum. De Ring in zijn huidige vorm (driehoekig met een oppervlakte van 18,5 hectare) werd eind vijfde, begin vierde eeuw voor Chr gebouwd als bescherming tegen vijandige stammen. In de tweede en eerste eeuw beleeft de ‘nederzetting’ haar hoogtepunt (de zogenaamde Tène-cultuur). Onopgehelderd is waarom de nederzetting tegen het einde van de eerste eeuw verlaten is.

We besluiten om de officiële rondleiding van 4 kilometer langs de muur te lopen en starten bij de nagebouwde Keltische nederzetting. Dit openluchtmuseum was de eerste keer gesloten omdat we op een maandag kwamen en de tweede keer vanwege corona. We kregen niet het idee iets wezenlijks te missen. Voor de originele opgravingen moeten we toch echt een keer naar het Oudheidkundig museum in Trier.

Reis in de tijd

Wat is dit een schitterend reis in de tijd. Eerst de klim omhoog, dan een prachtig uitzicht over het waterbekken bij Nonnweiler en vervolgens een door bomen omzoomde afdaling langs de Keltenmuur tot de toegangspoort in het westen van de nederzetting.We kunnen niet wachten om de muur te beklimmen, wat gewoon is toegestaan. De honden zijn al vele malen van boven naar beneden gehold totdat wij eindelijk, gemankeerde diersoort op twee poten, de top bereikt hebben. Ons loon voor de inspanning is echter groot. Wat een magnifiek uitzicht. We proberen ons voor te  stellen dat de bossen weg zijn en de ring hoog uittorent boven het verder desolate landschap. Dat lukt aardig.

Even verderop blijkt de koningstrap in de muur te zijn uitgehakt. Dat was natuurlijk een veel makkelijker manier geweest  om boven te komen. Toch hebben we nu letterlijk de blokzee gevoeld, op onze handen en voeten. De scherpte, de warmte, de zachte mossen. En ik heb meer dan genoeg inspiratie opgedaan voor mijn nieuwe serie schilderijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s