De oorsprong van de Kerstmarkt

Van vleesmarkt tot flaneermarkt

Nu we in de koude en donkere dagen voor Kerst beland zijn zoeken veel mensen de knusheid en gezelligheid van een kerstmarkt op. Je flaneert wat, kijkt naar de uitgestalde koopwaar in de houten stallen, drinkt een glas kruidige glühwein of warme choco, eet een oliebol, Flammkuchen of Bratwurst, slentert weer door, maakt hier en daar een praatje, koopt iets voor de kerstboom thuis, proeft een lokale lekkernij en geniet van Christmas Carols gezongen door een plaatselijk koortje.

Ben jij al naar een kerstmarkt geweest? Vast wel.

Ik ben dit jaar naar twee kerstmarkten geweest, een unicum want ik nam daar nooit de tijd voor. Een in Duitsland, in Bernkastel Kues aan de Moezel en een in Nederland, de Royal Christmas Fair in Den Haag

Een heerlijke warmte
Beide heel verschillend en toch ook weer niet. Het doel  is hetzelfde: het bieden van gezelligheid. En ook de middelen om dat doel te bereiken lijken op elkaar : eten, drinken, muziek, kerstspulletjes voor thuis en feestelijke verlichting. Alleen het decor is anders: vakwerkhuizen tegenover 18de en 19de eeuwse stadspaleizen. Beide geven je hetzelfde gevoel, dat in eerste instantie fysiek is: een heerlijke warmte die door je lijf trekt en je trekt in de juiste stemming brengt om optimaal van de geboden kerstsfeer te genieten. 

De eerste kerstmarkt
Waar komen deze kerstmarkten nou oorspronkelijk vandaan? Je kan ze overal in Europa bezoeken, maar de oorsprong ligt in…… Duitsland.
De eerste ‘kerstmarkt’ werd in december 1384 georganiseerd en was uit nood geboren. Het was al maanden ijzig koud, de wegen waren inmiddels onbegaanbaar en de stallen zaten overvol met slachtvee dat niet vervoerd kon worden. De handel lag zo goed als stil met als gevolg voedselschaarste en dreigende hongersnood. En dit alles vlak voor Kerstmis, het belangrijkste feest voor de christenen. 

Vooral lokale producten
Koning Wenzel gaf daarom de boeren toestemming om op dit ongebruikelijk tijdstip, een veemarkt te organiseren op het kerkplein van Bautzen. De markt van Bautzen werd een jaarlijkse traditie waar in de loop der tijd steeds meer lokale producten verkocht werden. En zo groeide de vleesmarkt uit tot een echte ‘Weihnachtsmarkt’. In 2009 besluiten de kooplieden de naam te veranderen in Bautzener Wenzelsmarkt en dit jaar vindt deze markt alweer voor de 635ste plaats.

Ook andere plaatsen in Duitsland gingen rond kerst, officieel het feest van de geboorte van Christus, markten organiseren waar je vooral lokale producten kon proeven en kopen die op traditionele wijze klaargemaakt werden. 

Populairder dan de Heilige Mis
In de eeuwen hierna trok de kerk de organisatie van de kerstmarkten naar zich toe om op die manier mensen naar de mis te lokken. In eerst instantie lukte dat ook, maar uiteindelijk bleken de mensen de kerstmarkten leuker te vinden dan de gang naar de mis en zo werd de Weihnachtsmarkt steeds populairder.
Nu is het vaak de gemeente of een aparte organisatie die de kerstmarkt organiseert.
Vanuit Duitsland zijn de kerstmarkten uitgewaaierd over heel Europa.

Een jaarlijks terugkerend fenomeen dat tot in de kleinste steden en dorpen georganiseerd wordt. Grote steden als Londen, Parijs en Amsterdam zien de kerstmarkt als een serieus internationaal PR instrument om ook in deze koude en natte maand toeristen te trekken.

De mooiste kerstmarkten
Volgens kenners moet je voor de mooiste kerstmarkten toch in het land van oorsprong zijn, met als populairste die van Düsseldorf, Aken, Essen, Trier en Keulen. Deze kerstmarkten zijn een waar feest voor al je zintuigen. Bezoekers worden vaak getrakteerd op allerlei extra’s zoals ijsbanen en fraai versierde draai- en zweefmolens. Dankzij een prachtig verlicht reuzenrad kan je de kerstmarkt al van verre herkennen.

Om de kermisachtige sfeer wat af te zwakken valt in Kastellaun en andere stadjes op de Hunsrück elk jaar een levende kerststal met echte dieren en mensen te bewonderen. 
De kerstman wil natuurlijk niet onderdoen voor dit fotogeniek ‘geweld’ en biedt op vele markten gelegenheid om met hem in zijn arreslee op de foto te gaan. 

En zo is de vleesmarkt van weleer uitgegroeid tot een flaneermarkt om te zien en gezien te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s