Kirner Bier

Het is een wat druilerige dag en we besluiten een tochtje naar Idar Oberstein te maken, het centrum van de edelsteen-slijperijen in de Hunsruck. Al snel verlaten we de hoogvlakte en komen in een ruiger, bergachtig gebied waar we alleen het geluid van de snelstromende Hahnenbach rechts naast ons horen. Mij doet het gebied een beetje denken aan de Duitse Ardennen. Wat is de Hunsruck toch veelzijdig.

De bierfabriek

Het Hahnenbachdal leidt ons eerst naar Kirn, een prachtig stadje gelegen aan de rivier de Nahe. Tot mijn grote verrassing ontdekken we al rijdend een intrigerend oud pand gelegen op het terrein van de Kirner Bierfabriek. Bij nadere beschouwing blijkt dit de eerste bierfabriek van Kirn te zijn. We hebben ondertussen ons uitstapje naar Idar Oberstein tot nader orde uitgesteld. Het bier trekt.

De Nahe, een bergrivier die bij Bingen in het noorden van de Hunsruck de Rijn in stroomt, blijkt niet alleen zijn oevers te lenen verrukkelijke wijnen, maar er wordt dus ook – en met succes – bier gebrouwen: het Kirner bier. Bier met een familiegeschiedenis die ruim 200 jaar geleden begon.

Herberg-bier

De grondlegger van het Kirner bier was de herbergier Jacob Anders die in de 17de eeuw voor het eerst zijn gasten liet kennismaken met een krachtig biertje dat hij zelf gebrouwen had. Zijn gasten waren laaiend enthousiast en in 1798 begon Jacob ook aan andere herbergen in de omgeving bier te leveren. Jacob brouwde zijn bier van
‘inheems’ gerst en hop uit Elzas/Lotharingen. Zo werd langzaam maar zeker het Kirner bier ook in de Elzas bekend. 

Het was Johann Philipp Anders (1800-1874) die met zijn experimenteerzucht het fundament gelegd heeft voor de succesvolle bierfabriek die nog steeds in Kirn te zien is. De aanleg (in 1860) van een spoorlijn door het Nahedal vergrootte de mogelijkheden om een succes te maken van de bierfabriek aanzienlijk.

Vorstelijke brouwers

De oude brouwerij, een idyllisch vakwerkhuis , staat op het terrein van de huidige moderne fabriek en werd in 1862 gesticht onder de naam ‘Ph Und C Andres Bierbrauerei und Maelzerei’. Het hoefijzervormige gebouw is ontworpen door Johann Thomas Petri uit Schneppenbach in opdracht de familie Salm-Kyrburg.  De broers verwierven het etiket ‘vorstelijke bierbrouwers’ van de  adellijke familie Salm-Kyrburg, waarvan het wapen nog steeds het front van het bierbrouwerspand uit 1771 siert.

Na de Tweede Wereldoorlog tot 1990 zat in het pand vruchtensapbrouwerij. Tegenwoordig heeft een hotel-restaurant bezit genomen van de linkervleugel en is de rest van het pand omgebouwd tot wooncomplex.

De bierfabriek wordt anno nu nog steeds geleid door een nazaat van de eerste Kirner Bierbrouwer,  Eberhard Anders en behoort inmiddels tot de belangrijkste brouwerijen van Rheinland-Palts. Ruim 1400 horecagelegenheden in de regio’s Hunsruck Nahe, Trier en Rhein-Main  schenken hun gasten het bier van de Kirnerfamilie.

Pils, dat 70% van het assortiment van de bierfabriek voor zijn rekening neemt, is het meest geliefd. Daarnaast brouwen de brouwers van Kirn onder meer Kyr (het Keltische woord voor water…), Landbier, Cola-Bier, Weizenbier en Bockbier.  Op het gezellige marktplein van Kirn is het goed genieten van een Pilsje of ander biertje uit het rijke assortiment van de familie Anders.

Whiskey

Houd je van iets sterkers dan bier? Bezoek dan het Whiskymuseum in Kirn, het grootste van Duitsland met meer dan 5200 flessen, een eigen proeverij en een restaurant met prachtig uitzicht over Kirn en het Nahe-dal. Het gevestigd in de voormalige Kyrburg, het kasteel van de familie Salm-Kyrburg. Op de site van het museum vind je meer informatie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s