Ik leef mijn droom (3)

10 JAAR BOLLENBACH: een huis in de heuvels

‘ Ik wilde mezelf weer kunnen horen en niet alleen de ruis uit de omgeving. Ik ging op zoek naar een huis in de heuvels. Het had Limburg kunnen zijn, Frankrijk, België, maar het werd Duitsland, waar de huizenprijzen in 2008 nog redelijk waren in vergelijking met de andere landen.

Ik zocht een hoge atelierruimte (minimaal 3 meter), met een schuur, een klein woonhuis en een grote tuin voor de honden.
En dat alles vond ik in Bollenbach, in ‘het hartje van de Hunsruck’. Mijn ideale huis in de heuvels was een degelijke, voormalige, graanschuur van nog geen 30 jaar oud, met stevige vloeren en een perfectie constructie.

Ik leef mijn droom

In deel 1 en 2 van het drieluik ‘10 jaar Bollenbach‘ op deze site heb je meer kunnen lezen over hoe de graanschuur langzaam maar zeker veranderde in Connies Arthouse en B&B. Terugblikkend is de sprong in het diepe een zeer geslaagde sprong geworden. Ik leef mijn droom, heb mijn eigen paradijs gemaakt op een plek waar aardige mensen wonen en gasten graag komen. En voor de honden is het hier ook fantastisch. Al die ruimte. Een riem kennen ze niet.

Met m’n kop in de WC

De Bed&Breakfast was in eerste instantie niet gepland. Maar toen ik alles geregeld had voor de verhuizing naar Duitsland stortte de kunstmarkt in als gevolg van de bankencrisis. Om te overleven als kunstenaar moest ik wel een andere bron van inkomsten creëren en dat werd de B&B.

Om een B&B te kunnen runnen moet je denk ik over een aantal eigenschappen beschikken die onmisbaar zijn:
– sociaal
– communicatief
– gastvrij
– laconiek
– een oogje dicht kunnen knijpen
– dienstbaar
– geen 9 tot 5 type
Ook moet je over enorm veel energie beschikken anders red je het niet. Al helemaal niet als je bijna alles in je eentje doet.
Gelukkig staat daar tegenover dat 99% van de gasten vooral leuk en aardig is. Het gekke is wel dat het juist die 1% is die je onthoudt.

Dicht bij mijn hart

Dit jaar heb ik besloten de B&B op een lager pitje te zetten en meer aandacht en ruimte te scheppen voor het geven van schilderworkshops. Uiteindelijk is een B&B toch vooral poetsen. Het geven van workshops ligt veel dichter bij mijn werk als kunstenaar en bij mijn hart.

Hetzelfde geldt voor het bouwen en ontwerpen van mijn eigen huis. Je moet natuurlijk wel begrijpen wat je bouwt en verstand hebben van constructies. Maar verder is het vooral belangrijk dat je enthousiast bent, positief, creatief en handig.

En leg deze eigenschappen op het ontwerpen en ‘bouwen’ van een eigen tuin en je snapt dat ik ook hier vol passie mee aan de slag ben gegaan en nog steeds doe. Want een tuin is nooit af.

Januskop

De combinatie van kunstenaar en B&B eigenaar heeft voor mij altijd iets dubbels gehad. Een goede kunstenaar is eigenlijk een gore egoïst, slechts dienstbaar aan zijn of haar eigen kunst. Een goede B&B eigenaar is juist het tegendeel van een egoïst. Hij of zij zet zichzelf en zijn behoeften op de tweede of derde plaats. De klant is (bijna) altijd koning.

Beide kanten heb ik in mij. Door de B&B op een lager pitje te zetten en meer workshops te gaan geven in Bollenbach kom ik weer dichter bij mijn ‘schilder-kunstenaarschap’, dat ik de afgelopen 10 jaar – noodgedwongen – toch wat verwaarloosd heb.’

2 gedachtes over “Ik leef mijn droom (3)

  1. Lieve Conny, behalve een groot kunstenares ben je in mijn ogen ook een fantastische lerares, een gastvrij persoon en bovendien een geweldig mens. Ik ben erg blij voor je dat je je gelukkig voelt in Bollenbach. Je hebt het zelf waargemaakt en dus verdiend. Blijf nog heel lang gelukkig.
    Ik heb genoten van alle keren dat ik van je gastvrijheid mocht genieten en geleerd van je aanwijzingen hoe ik beter kon worden in mijn schilderen. Veel liefs Carla

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s