Een bunker in het Hochwald (3)

Onschuldige naam

Diep verborgen in het mysterieuze Hochwald ligt een voormalige NAVO bunker van de Duitsers en de Amerikanen. Erwin is zijn naam, gebouwd in het diepste geheim begin jaren zestig van de vorige eeuw. Ooit speelde hij in de Koude Oorlog een centrale rol bij de luchtverdediging van Midden Europa.

De ingang anno 2019

Volledig afgeschermd en beschermd

Erwin is een reus. Het enorme complex ligt grotendeels onder de grond en bestaat uit drie hoofdbunkers. Het hoofdgebouw is 72 m lang, 53 m breed en 24 m hoog. De beide energiebunkers zijn 50 m lang en 40 m breed. De muren zijn vier meter dik en op de bunker is nog een laag van 6 meter beton gestort zodat Erwin goed beschermd was tegen een aanval met conventionele wapens en zelfs niet met een warmtecamera ontdekt kon worden. Een speciale bescherming tegen straling verzekerde de veiligheid van de medewerkers tegen een atoomaanval. Mocht het ooit tot een aanval komen dan konden 750 mensen een maand lang onder de grond overleven dankzij de enorme voorraden voedsel en water.

Geheimhouding en onzichtbaarheid

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog gold de bunker als het modernste militaire hoofdkwartier van de wereld. Op een reusachtig beeldscherm, hangend als een hemel aan het plafond, konden de militaire specialisten tot in detail alle vluchtbewegingen boven Midden Europa waarnemen, de aard van het toestel en de uitrusting.

Alle medewerkers moesten een geheimhoudingsplicht ondertekenen en de meesten van hen hadden zelf ook geen beeld van wat zich allemaal in de bunker afspeelde. En ondanks het feit dat de ingang van de bunker langs een doorgaande weg naar Birekenfeld ligt kon niemand vermoeden wat zich hier onder de grond afspeelde. Onzichtbaarheid was het kernwoord. Onzichtbaar en geheim. Ook wij hadden geen idee van het verhaal achter Erwin.

Onschuldige namen

Na het einde van de Koude Oorlog was de bunker militair overbodig. Erwin kon met pensioen. Hij werd volledig ontmanteld en overgenomen door een ICT bedrijf dat de ruimten gebruikt voor dataopslag. Waarom de Bunker Erwin heet is trouwens een raadsel dat alleen de Amerikanen kunnen oplossen. Wel is bekend dat zij al hun militaire objecten persoonsnamen gaven. Net zoals de orkanen in onze tijd. Wie kent ze niet. Irma nadert de zuidkust van Florida. Hoe onschuldig wil je het hebben.

Dit was het laatste deel van een drieluik over wandelen in het Hochwald.
Lees ook deel 1 ‘de ijzergieterij‘ en deel 2 ‘de gure bure‘.

2 gedachtes over “Een bunker in het Hochwald (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s