Halteplaatsen van verlangen

In het spoor van de Heimat

In Nederland was de filmtrilogie ‘Heimat’, waarmee de Duitse regisseur Edgar Reitz internationale filmgeschiedenis schreef, in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een hit bij een beperkt publiek van liefhebbers. Met dank aan de VPRO die de trilogie van ruim 52 uur film op de ‘beroemde VPRO-zondagen’ uitzond.

‘Heimat’ speelt zich voor een groot deel af in de Hunsruck en beslaat bijna 100 jaar Duitse geschiedenis (1919-2006) met de familie Simon en het fictieve dorpje Schabbach in de hoofdrol. Connies Arthouse ligt zo’n beetje in het hart van het filmgebied ligt. Edgar Reitz zelf is geboren in Morbach, op nog geen half uur rijden vanaf Bollenbach. Zijn geboortehuis, waar zijn vader een klokkenwinkel had, is nu een café. Een mooie plek om je reis in het voetspoor van Heimat te starten.

Café Heimat

In het café hangen grote foto’s van de filmsets van Heimat aan de muren en op de bovenverdieping is een kleine expositie ingericht met originele filmrekwisieten en staat ook de originele typemachine waarop Reitz zijn manuscripten voor de trilogie typte. Smullen dus voor de liefhebber.

Vlakbij Morbach ligt de ruïne van kasteel Baldenau , een idyllische plek die in Heimat 1 een paar onvergetelijke filmscenes oplevert zoals de picknick van een aantal vooraanstaande Schabbachers.


Kasteel Baldenau

De ruïne is één van de weinige waterburchten in de Hunsruck en ligt op 465 meter hoogte. De gracht om de burcht wordt van water voorzien door de bovenloop van de Dhron, een zijriviertje van de Moezel. De burcht is vrij toegankelijk en omgeven door een mooi, moerassig, groen wandelgebied. Je kan er een educatieve natuurwandeling maken of bijvoorbeeld naar Morbach lopen waarbij je de keuze hebt uit een langer of korter wandelpad.

Tot Baldenau behoort ook de stompe toren, die boven Hinzerath, een dorpje vlakbij Morbach, aan de toenmalige Romeinse straatweg gebouwd werd op een hoge bergrug. Vanuit de toren had men de vijand sneller in de smiezen dan vanuit de burcht en kon men de burchtbewoners tijdig waarschuwen voor het naderende gevaar.


Verwoestingen

In 1315 startte de aartsbisschop Boudewijn van Trier met de bouw van de burcht om zo zijn gebied veilig te stellen tegenover het graafschap Van Sponheim. Vanaf 1324 was de burcht bewoond. Na verwoestingen door Zweedse troepen in de Dertigjarige oorlog (1618-1648) werd de burcht in zes jaar tijd hersteld. Tijdens de Paltse Successieoorlog (een-opvolgings-oorlog) was het weer zover. De Burcht werd nu verwoest door de Franse troepen van Lodewijk XIV (in 1689) en dit maal niet meer herbouwd. In 1982 werd de ruïne gerenoveerd en een jaar later gebruikt als filmdecor door Edgar Reitz.

De burcht heeft een wigvorm, is 52 meter lang tot 20 meter breed. In het spits aflopende zuidwestelijke deel staat de markante, 24 meter hoge bergfried of donjon, een verdedigingstoren die niet bedoeld is om in te wonen. De toren heeft een doorsnee van 10,5 meter met een muurbreedte tot maximaal 3,2 meter. Tegenover de bergfried liggen de spaarzame resten van het vroegere paleis. Aan de lengtezijden wordt de burcht door een ringmuur geven.

Filmlocatie

De picknick in ‘Heimat 1’ van Edgar Reitz is voor de film een historisch gebeurtenis. Het zijn de ‘roaring twenties’ en Paul Simon, één van de hoofdrollen, heeft een radio in elkaar geknutseld waarmee het hele picknickgezelschap op die zonnige zondag van een concert kan genieten uit de Dom van Keulen.
Ook in de ‘Die andere Heimat’ uit 2014 speelt Baldenau weer een rol. Die film speelt zich af in de 19de eeuw toen de Hunsruck geteisterd werd door armoede, ziekten en hongersnoden. Een van de hoofdfiguren blijkt op een cruciaal moment verdwenen en wordt uiteindelijk gevonden in de toren van Baldenau, op zoek naar de mythische schat van Baldenau. Hij houdt er geen stuiver aan over maar wel een gekneusd been.

De trailer van Heimat 1 kan je hier zien.

Tegenwoordig worden er in en rond Baldenau allerlei festiviteiten georganiseerd die in het teken staan van de Middeleeuwen. Zo zijn er in de maand mei bijvoorbeeld boogschietwedstrijden. Actuele informatie vind je op de site van Baldenau

Een gedachte over “Halteplaatsen van verlangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s