Langs filmlocaties van de Heimat-trilogie

Met vrienden en fans van de prachtige films van Edgar Reitz over de Hunsruck, zijn we op ‘filmtournee’ gegaan langs een aantal highlights uit Heimat 1 (het eerste deel van een familiesage die de hele 20ste eeuw bestrijkt) en ‘Die andere Heimat’.

In Woppenroth staat onder meer het kerkje uit Heimat 1, ligt het dorpsplein waar alle publieke activiteiten plaatsvinden en staat de dorpsherberg.

Samen met een Heimat-expert had ik een – tikkeltje te ambitieuze – route uitgezet. Toch hebben we die dag veel hoogtepunten gezien. We begonnen in Rhaunen, op 5 minuten rijden van Bollenbach en hebben daar het stadhuis bezichtigd waar Eduard, één van de hoofdrolspelers, in de WOII zijn burgemeestersambt uitoefende.

De Anzenfelder Muehle, het woonhuis van Ernst (zoon van Maria en neef van Eduard), piloot en kunstverzamelaar, heb ik rechts laten liggen om wat meer tijd in Woppenroth te kunnen doorbrengen. Dit dorp heeft model gestaan voor Heimatdorp Schabbach in de filmtrilogie.

Daarna zijn we doorgereden naar Gehlweiler, het dorp dat geheel verbouwd is om ‘Die andere Heimat’ te kunnen maken; een film die zich afspeelt in de 19de eeuw en chronologisch de voorganger is van de Heimattrilogie (20ste eeuw), maar pas in 2016 werd geproduceerd. In Gehlweiler staat ook de smidse die een centrale rol speelt in Heimat 1.

De toegangsbrug naar Gehlweiler en beeldmerk van ‘Die andere Heimat’
Het hart van Gehlweiler bestaat uit het huis van de smid en zijn vrouw, zijn smidse en zijn schuur. We kregen een priverondleiding van de man die zijn huis een jaar lang heeft afgestaan voor de verfilming van alle scenes in Heimat 1-3.
Alles is nog authentiek. Onze gids heeft inmiddels een ander huis zodat hij voor de scenes uit Die andere Heimat niet meer tijdelijk hoefde te verhuizen. Als acteur mocht hij in Die Andere Heimat niet meespelen. Een film over honger, armoede en emigratie. Hij was te dik voor deze film.
De smidse
De stal aan de voorkant, de achterkant en de binnenkant.

Wat een geweldig leuk bezoek. Echt uniek. Het koste echter iets meer tijd dan ik had ingeschat dus liet ik weer een fimlocatie aan ons voorbijgaan (Mengerschied), om meteen door te rijden naar Ravensgiersburg voor een bezoek aan de Hunsruck-kathedraal. Hier zijn een ook paar scenes gefilmd, waaronder de doop van de eerste kleinzoon van Anton (zoon van Maria) en een kerstfeest met Lucie (de vrouw van Eduard) in de ‘hoofdrol’.

Dribbel, de hond van mijn Heimat-expert, was de kerk binnen voor ik het in de gaten had poseerde hij zo lief voor het hoogaltaar dat ik wel een foto moest maken.
Op naar de kathedraal

Van kerk naar kerkhof. In Sargenroth liggen de hoofdrolspelers onder hun acteursnamen begraven. Het zijn dan ook filmgraven. Het bijzondere is dat de graven op een gewone begraafplaats liggen en er geregeld verse bloemen bezorgd worden.
Deze keer was de verstilde sfeer van het kerkhofje ver te zoeken. Rondom de begraafplaats was een markt met kermis. Weer eens wat anders. We hebben ons niet laten weerhouden om toch de graven met een bezoek te vereren.

De villa van Anton en de landingsplaats van het vliegtuig van Ernst in Riesweiler, de atoombunker die diende als opslagplaats voor de kunstverzameling van Ernst op het vliegveld Hahn, de tweelingbomen in Maitzborn, de boerenhuizen in Dill en de villa van Eduard en Lucie in Buchenbeuren heb ik allemaal overgeslagen. We kwamen in tijdnood.

Ik had mijn gasten beloofd dat we in het geboortehuis van Edgar Reitz in Morbach onze innerlijke mens zouden verwennen met taart en drank. In het Heimatcafe dat er nu gevestigd is, kan je een klein museum bezoeken over het werk van Reitz en er is ook nog een prachtige bioscoopzaaltje ingericht waar de ‘meester’ zelf van tijd tot tijd een inleiding houdt op films die vertoond worden.

mmmmmm…..of is deze tekst overbodig? Beelden zeggen soms meer of zijn zelfs sterker dan woorden.

Wie na het laven van de inwendige mens nog zin had om mee te gaan naar de laatste fimlocatie van deze dag, kasteel Baldenau, kreeg van mijn Heimat-expert een prive-rondleiding. Ik moest het toneel helaas al eerder verlaten.
Kasteel Baldenau is in Heimat 1 de achtergrond van Pauls’s eerste experiment met zijn zelfgebouwde radio (1919). De hele familie Simon is bijeen en onder het genot van een picknick kunnen ze – tot grote verbazing, ontroering en genoegen van allen – luisteren naar de hoogmis in de kathedraal van Keulen. Wat fantastisch. Ongehoord. Dat zoiets bestaat.

Op de zolder van het huis in Gehlweiler staan deze radio’s. Paul deed het een stuk primitiever.
De ruine van kasteel Baldenau bij Morbach

Lees in dit verband ook Halteplaatsen van verlangen op deze site.

Deze tour beperkte zich tot Heimat 1 en Die Andere Heimat. In mijn blog Schabbach is overal neem ik Heimat 3 als uitgangspunt voor wat bespiegelen van mezelf en Edgar Reitz. Wil je meer lezen klik dan hier.

Kijk hier naar een docu van 13 minuten over de Wiederentdeckte Heimat.

Een gedachte over “Langs filmlocaties van de Heimat-trilogie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s