De ‘Gure Bure’ in het sprookjesbos (2)

De Gure Bure, de ‘goede bron’, was ooit een magische plek in een nog steeds sprookjesachtig woud: het Hochwald, met de hoogste bergtop van Duitsland ten westen van de Rijn. De bron ligt in het dal van de Traunbeek bij het dorpje Börfink, een buurdorp van Abentheuer met de oude ijzergieterij.

Wij wandelen een deel van de ‘droomkronkel’ Börfinker Ochsentour, een door het Duitse wandelinstituut bekroonde premium rondwandeling en stuiten onverwacht op de ‘Gure Bure’, spreektaal voor Guter Born.

Als je het niet weet zou je er zo aan voorbij lopen. De bron staat droog en uit de verte lijkt het niet veel meer dan een hoop stenen, die je hier zoveel ziet. Dichterbij gekomen zien we echter een gedenksteen (uit 1988) en worden nieuwsgierig naar het verhaal achter de naam.

Een sage

In de tijd van de Romeinen wijdde hier een schaapherder in alle rust zijn schapen. Hij was blind en zocht zijn weg met een stok. Toen hij met zijn stok wat rondwoelde in de losse bosgrond , raakte hij per ongeluk een waterbron die zachtjes uit de bodem omhoog borrelde. Hij woelde verder en de waterstraal werd sterker. De schaapherder bukte zich en waste zijn brandende ogen met het water uit de bron.

En een wonder geschiedde. Toen hij opkeek  kon hij weer zien. Dol van vreugde holde hij naar het dorp en vertelde iedereen wat hem was overkomen. Sindsdien werd de bron de ‘goede bron’ genoemd. Behalve dat het water uit de bron ‘goed zicht’ verschafte zou  het ook huiduitslag – die met name bij kinderen voorkwam – genezen.

Kledingstukken als dank

Het verhaal van de Gure Bure ging als een lopend vuurtje door de omgeving en al snel kwamen zieken uit de omliggende dorpen naar de bron om genezen te worden. Als dank voor hun genezing hingen ze kledingstukken die plekken van de huiduitslag bedekt hadden aan de takken van de bomen rondom de bron.

Om de genezingskansen te verhogen hingen ze ook open zakjes in de boom, gevuld met roggekoren dat bevochtigd was met water uit de bron. Het koren stond symbool voor het genezingsproces. Zoals de rogge kiemt en uiteindelijk afsterft, zo zou ook de huiduitslag uitdrogen en afsterven.

Kelten

Onderzoekers uit jaren zeventig van de vorig eeuw ontdekten dat het water uit de goede bron zink en chloorverbindingen (zinksulfaat, zinkoxide en chloramine) bevatte.

Hetzelfde onderzoek bewees dat het zeer aannemelijk is dat de plaats al bekend was bij de Kelten en de Romeinen. Restanten van muren en wichelroedes versterken dit vermoeden, evenals vondsten van oude munten bij de bron.

Bron staat droog

Tot ver in de 19de eeuw werd het geloof in het heilzame water nog actief beleden. En zelf in de jaren tachtig van de vorige eeuw droeg een man zijn doodzieke vrouw naar de bron om haar daar te wassen met het water in de hoop op genezing. Of ze ook daadwerkelijk is hersteld vertelt het verhaal niet.

In de Hunsruck vind je nog veel van dit soort heilzame bronnen, die vandaag de dag echter hun spirituele betekenis verloren hebben. De Gute Bure bij Borfink is één van de bekendste. En terecht, vinden wij. Wat een magische plek. Jammer dat de bron volledig droog staat. Misschien de volgende keer de aarde wat omwoelen?

Lees ook De IJzergieterij en De verborgen NATO-bunker in deze serie over wandelen in het dal van de Traunbeek.

4 gedachtes over “De ‘Gure Bure’ in het sprookjesbos (2)

  1. Conny ik weet nog dat je aan dit avontuur begon , toen had ik er een hard hoofd in, ten onrechte is gebleken want wat een mooi pareltje heb je er van gemaakt. Ook de tuin is prachtig en zeker met de mooie kas heel functioneel geworden. Onze complimenten en gefeliciteerd met je 10 jarig jubileum .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s