Eten uit eigen tuin (1)

Mijn eerste zoet zure bom

De komkommers doen het waanzinnig goed, eveanls de tomaten, rode kool, aubergine, paparika’s, bonenkruid, radijs en basilicum. De krulsla loopt wat achter.

Nog geen twee maanden nadat we de kas hebben gebouwd kunnen we al genieten van een eerste ‘oogst’. Een knots van een augurk.
Ik besluit om deze niet door de salade te doen, maar in te maken. Zoet of zuur? De meerderheid is voor zoet dus dat gaat ‘m worden.

Jenever, wijnazijn, suiker, gemengde kruiden

Recept

Ik doe de augurk in een kom met deksel en voeg twee scheppen zout toe. Dan laat ik hem op een donkere plek zo’n 24 tot 48 uur uitzweten.
Vervolgens spoel ik de augurk schoon, wrijf hem droog en snij hem in dunne plakjes. Ondertussen zet ik wat wijnazijn, water, suiker en gemengde kruiden op het vuur en als experiment voeg ik een borrelglaasje jenever toe. Dat mag natuurlijk ook een ander lekker drankje zijn, of helemaal geen drankje.
Ik laat het geheel vijf minuten zachtjes doorkoken.
De schijfjes augurk gaan in een potje en daarna het vochtmengsel. Het mengel is goed heet dus kijk uit voor je handen wanneer je het deksel zo strak mogelijk dicht draait en het potje op z’n kop zet om alles goed te laten afkoelen en vacuum te trekken. Ik laat het potje een dag omgekeerd staan voordat ik het op een koele, donkere plek zet en twee maanden laat inwerken.
En daarna is het hopelijk smikkelen en smullen van mijn eerste zoet zure bom.

ptroz
2 gedachtes over “Eten uit eigen tuin (1)

  1. Ja Lida het is fantastisch alles zo te zien groeien en wanneer je het dan ook kan eten! Tja heerlijk de smaak is zoveel beter hmmmmmmmm👍🥒🍓🥦🍋🍇🍆🍅🍎🍐🥔

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s