De ruïne Balduinseck

Een flat uit de 14de eeuw

De Hunsruck blijft je verbazen. Toch ooit één van de armere regio’s van Duitsland vind je er tientallen kastelen, burchten en ruïnes die dienden als woonoord, toevluchtsoord of roofriddernest. Alleen al door hun vaak spectaculaire ligging op onherbergzame plaatsen midden in een bos of bovenop een berg zijn ze een bezoek meer dan waard.

balduin

Vandaag brengen we een bezoek aan Balduinseck, het restant van een burcht uit de 14de eeuw in de omgeving van Kastellaun. Het eerste wat opvalt is de op 300 meter hoogte gelegen indrukwekkende woontoren. Het lijkt wel een flatgebouw met zijn vele ramen.  Balduinseck is dan ook gebouwd naar voorbeeld van het Franse Donjon-type.

De bouwheer was de bisschop van Trier die zijn gebied wilde beschermen tegen de expansiedrift  van de adellijke familie Sponheim.  We parkeren de auto aan de voet van de berg waarop de burcht gebouwd is. Opvallend detail: de woontoren ligt aan de kant van de slotgracht. De kant dus waar de aanvallen te verwachten waren. Waarom? Dat is niet bekend. Wat er nog over is van de oorspronkelijke ringmuur is 18 meter hoog en 2, 5 meter dik. We klimmen omhoog en komen op de mooie binnenplaats.

balduin2

Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de omgeving en kan je ook goed zien dat de burcht gebouwd is op een plek waar twee beekstromen samenkomen in de Mastershausener Bach.

Natuurlijk gaan we ook de woontoren in. Een perfecte vierhoek, vier etages hoog en tegenwoordig zonder dak. De intieme ruimte heeft iets sacraals dankzij het directe contact met de hemel. Op de begane grond was ooit de keuken. Rechts van de toegangspoort bevindt zich een wenteltrap naar de boven gelegen etages. Uniek en voor die tijd zeer luxueus. Behalve negen schoorstenen is er ook nog origineel stucwerk bewaard gebleven en houten steunbalken voor de plafonds.

balduin3

Heb je zin om meer van de omgeving te zien dan kan je vanaf dit punt een mooie ‘droomkronkel’ lopen van een kleine 15 kilometer.
Wij besluiten verder te rijden en stoppen nog even bij het galgenveld net voorbij Mastershausen. Daar staat een uitkijktoren waar we genieten van een – alweer – indrukwekkend uitzicht over het inmiddels zo vertrouwde heuvellandschap van de Hunsruck.

balduin4

Iets voorbij het galgenveld, om de hoek, staat een prachtige eikenboom van meer dan 300 jaar oud. Prachtig inderdaad, totdat je om de boom heenloopt en ziet dat hij door de bliksem getroffen is. Toch groeit de boom maar door en door. Wat een levenskracht. We zijn er stil van.

 

4 gedachtes over “De ruïne Balduinseck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s