Het wildseizoen

‘In een groen groen knollenland…..Ken je dit kinderliedje nog? Zowel vrolijk als triest.


‘In een groen, groen, groen, groen knollenland
Daar zaten twee haasjes heel parmant
En de één die blies de fluitefluitefluit
En de ander sloeg de trommel
Daar kwam opeens een jager, jagerman
En die heeft er één geschoten
En dat heeft, zó je denken, denken kan
De ander zeer verdroten’

Grün grün Tüberland

Maar wist je ook dat dit liedje zijn oorsprong heeft in Duitsland? Het groene knollenland verwijst naar het Soonwald op de Hunsruck en tegen het einde van de 18de eeuw verspreidde het lied zich over heel Duitsland en hoort tegenwoordig tot de ‘volkseigen’ – typisch Duits woord – jachtliederen.

Voor mij trouwens niet zo verbazingwekkend sinds ik in Bollenbach woon met vlak naast mijn tuin het ‘Jagershuis’. Jagen is echt enorm populair in Duitsland en dus ook in de Hunsrück. En vooral de jacht op wilde zwijnen. Het vlees smaakt sterker dan gewoon varkensvlees en wordt vaak gemarineerd gegeten of in stoofpotten verwerkt. Veel mensen weten in de herfst wel ‘een stukje wild’ op hun bord wel te waarderen. Maar van de jacht die hieraan vooraf is gegaan, daar willen de meeste mensen niets van weten.

En bedenk daarbij dat slechts 1-2% van het geschoten wild door de Duitse burger per jaar geconsumeerd wordt (dat is minder dan 500 gram).
60% van al het vlees dat in Duitsland verorberd wordt is afkomstig van het ‘huisvarken’ (cijfers uit 2017).
Zo werden er in 2012 58.350.000 varkens in Duitsland geslacht. Slecht 1 op de 10 Duitsers is vegetariër. Vergelijk dit bijvoorbeeld met een land als India waar 1 op de 3 vegetariër is.
Ook dit is Duitsland.

Overschot aan wilde zwijnen

Soms is de jacht wel zinvol. Net als in Nederland is er ook in Duitsland een overschot aan wilde zwijnen. De sporen van de zwijnen, omgewoelde grond en uitwerpselen, komen steeds dichterbij mijn huis. Nog één heuvel te gaan en ze staan in mijn tuin.

20171229_091816.jpg

Afgelopen winter hebben we voor het eerst dicht bij Bollenbach twee ‘rotten’ van zwijnen gezien. Gelukkig stond de wind gunstig. Indrukwekkend was het wel door de minimale afstand tussen ons groepje met 6 honden en de groep zwijnen. Vooral ’s nachts en vroeg in de ochtend gaan ze op zoek naar voedsel. Ze eten wortels, knollen, eikels, kastanjes, vruchten en bessen, insecten en soortgelijke diersoorten; maar ook kikkers, padden padden, reptielen en kleine knaagdieren.

20171229_223219.jpg

Vooral de boeren hier in de omgeving zijn beducht voor hun gewassen. De jagers in Bollenbach en omliggende dorpen hebben inmiddels een drijfjacht aangekondigd. Juist nu omdat zwijnen in de late herfst paren, waarbij gemiddeld 3 tot 7 jongen geboren worden.

Verschillende jachtmethoden

De drijfjacht heeft plaats met meer jagers. Naast jagers nemen ook honden en ‘drijvers’ deel aan de jacht. De dieren worden uit een bepaald gebied gedreven en ‘opgewacht’ door de jagers. In Nederland is de drijfjacht op zwijnen, edelherten, damherten en reeën en zwijnen verboden. Drijfjachten op klein- en overig wild, zoals hazen, fazanten en konijnen, zijn wel toegestaan.

De drukjacht is de klassieke jachtvorm, die ook in Duitsland populair is. Van februari tot oktober is het één en al ‘hoogzit’ wat de klok slaat. Deze ‘preekstoelen’ kom je overal tegen. Een hoogzit of jachtstoel is een verhoging die ervoor zorgt dat het jachtveld beter te overzien is, het wild makkelijker te tellen en het schot beter te plaatsen. Eén jager, drijver of voorjager met hond zorgt dat het wild rustig in beweging komt, waarna de jager het wild bejaagt.
Als het ‘hoogseizoen’ voorbij is wordt de grote hoogzit verruild voor de kleinere bok en staat alles in teken van de ‘Gesellschaftsjagd’.

20171231_095135.jpg

Een andere vorm van jagen is de lokjacht: De jager lokt met lokkers het wild naar de plaats waar gejaagd wordt. Deze methode wordt vaak gebruikt bij jacht op de houtduif. Bij de jacht op wilde zwijnen wordt ook voer gebruikt.

Welke vorm je ook gebruikt. Jagen is wat mij betreft ‘gewoon’ jagen en daar gaan dieren – soms nodeloos – bij dood of raken zwaar gewond. Dat het ook kan zijn om in het kader van de beheersbaarheid op bijvoorbeeld zwijnen te jagen snap ik wel. Maar doe dat dan – raar woord in dit verband – zo diervriendelijk mogelijk.

Gelukkig is er ook nog een andere kant van het verhaal. In Duitsland komen steeds meer Nationaalparken waar niet meer op wild geschoten mag worden en alles zoveel mogelijk aan het natuurlijk verloop wordt overgelaten. Zo woon ik bijvoorbeeld aan de grens van het Nationaalpark Hunsruck-Hochwald. Een prachtig natuurgebied waar het heerlijk vertoeven is, maar waar je dus wel zomaar ‘overvallen’ kan worden door een rot zwijnen op je pad.

4 gedachtes over “Het wildseizoen

  1. I don’t hunt myself, never have, in fact. I “can’t hurt a fly”! 🙂 It bothers me to see an animal killed, or think about it having been killed. However, if we didn’t have hunters, we’d be overrun by wildlife. The same here in Canada.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s