Een orgelwandeling

Beroemde orgelbouwer-familie heeft wortels in Hunsruck

In het Hunsrucker dorpje Sulzbach, op vier-en-een halve kilometer van Rhaunen gelegen en op loopafstand van Bollenbach, werd 335 jaar geleden, in 1683, Johan-Michael Stumm geboren.

stumm2

Is dat nou iets om aandacht aan te schenken?

Jazeker, want deze toen nog jonge man begon zijn werkzame leven als goudsmid maar eindigde het als bouwer van de inmiddels wereldberoemde Stumm-orgels. Zijn eerste orgel kon in 1715 bespeeld worden en dat was het begin van een dynastie van orgelbouwers die gezamenlijk – tot in onze tijd – inmiddels ruim 400 orgels hebben gebouwd.

Het merendeel van de Stumm orgels is bewaard gebleven en in heel Duitsland nog te bewonderen. De orgels bevinden zich zowel in Evangelische als Rooms Katholieke kerken, in abdijen, maar ook in vorstelijke kapellen en kasteelkerken. Zo was bijvoorbeeld het hof van de keurvorst van Mannheim een klant van de Stumms.

stumm

Stumm-orgels in de Hunsruck

In de Hunsruck kan je de orgels nog zien en horen in onder meer de Katholische Kirche van Rhaunen en de Evagelische Kirchen van Schauren, Niederhosenbach, Stipshausen, Hottenbach en natuurlijk in Sulzbach zelf.

Wandelen in het spoor van de Stumm-dynastie

Bijzonder leuk om te doen is de wandeling van een kleine 15 kilometer die je kan lopen in het spoor van de Stumm-dynastie: de droomkronkel ‘Stummorgel Weg’. Een wandeling die niet alleen een mooi beeld geeft van de Hunsruck, haar natuur en de prachtige dorpen en stadjes, maar ook echt een muzikale belevenis is. Op je mobiele telefoon of MP3-speler kan je orgelmuziek downloaden die de wandeling een extra dimensie geeft.

KAART

Start je wandeling in Bollenbach . Meer informatie vind je op de website van Rhaunen.

Het Stumm-orgel van Bad Sodernheim

Klik hier om een Stummorgel te horen. Het wordt bespeeld door Micheal Muller in de kerk van Bad Sobernheim ( vlakbij Kirn ).

2 gedachtes over “Een orgelwandeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s