‘Mooiste rondwandeling van Duitsland 2018’ ligt in de Hunsruck

En weer heeft een rondwandeling in de Hunsruck de jaarlijkse prijs van mooiste wandeling van Duitsland gekregen: de Premium Wanderweg ‘Traumschleife Masdascher Burgherrenweg’. Een publieksprijs die uitgereikt wordt door het Wandelmagazine met een grote nationale oplage. Mij verbaast dit niet. In de Hunsruck wordt voor de wandelaar de groene loper uitgelegd.

FBB aug2014 129.JPG‘Droomkronkels’ zijn wandelingen door verstilde nauwelijks bezochte gebieden. De Hunsruck kent ook nog 111 Premium wandelwegen die een speciaal certificaat gekregen hebben van het Duitse Wandelinstituut.

In 2005 werd de eerste premium wandelweg in het zuiden van de Hunsruck meteen ‘Wandelweg van het jaar’.

FBB aug2014 012Beroemd is inmiddels de Saar-Hubsruck-Steig, 410 kilometer lang (met nog geen 5% asfaltpaden, uniek in Europa) en uitverkoren tot ‘mooiste langeafstandspad van Duitsland’.

Drie jaar geleden heb ik de Premium Traumsleife Madascher Burgherrenweg al eens gelopen met een vriendin. Op een half uurtje rijden van Bollenbach start de wandeling bij Mastershausen in de buurt van het stadje Kastellaun (het noordelijk deel van de Hunsruck).

FBB aug2014 015Het is inderdaad een prachtige wandeling, een feestje voor alle zintuigen. De tocht is zo’n 15 kilometer lang. De Duitsers trekken hier 4,5 uur voor uit, maar wij een hele dag. Je wilt toch niet in marstempo door deze mooie omgeving lopen?

DSC_0111 (3).JPGNa een rustig begin daal je al snel af in het scherp uitgesneden dal van de beek van Mastershausen. Lekker voor de honden. En ons mensen ook heerlijk om bij warm weer het wandelen af te wisselen met waterwandelen.

Je passeert restanten van oude watermolens en komt dan wat mij betreft bij de grootste verrassing van deze wandeling: de ruïne Balduinseck, een 18 meter hoge woontoren. Hierover heb ik elders al eens geschreven.

Al wandelend door en over berg en dal kom je op een gegeven moment op de Hunsrucker hoogvlakte, dat typische wijdse heuvelachtige landbouw-landschap met 360 graden schone horizon. Het sprookjesachtige dal van de Sosberger beek is vervolgens een van de vele kersen op de toch al zo smakelijke taart.

FBB aug2014 053Na een flinke klim kom je weer op de hoogvlakte en kan je de toren bij het voormalige galgenveld bestijgen voor weer een adembenemend uitzicht over de hoogvlakte. Om de hoek van het veldje staat een 300 jaar oude Eik met een indrukwekkend eigen verhaal.

Na een laatste afdaling naar het dal van de Mautzbeek eindigt deze onvergetelijke wandeling waar je begon.

6 gedachtes over “‘Mooiste rondwandeling van Duitsland 2018’ ligt in de Hunsruck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s