Appelsap en meer van het goede der aarde

Oogsten

Wat een geluk dat ik mijn eigen fruitbomen heb (16 waaronder 3 oude appelbomen). Mijn hele oogst aan appels breng ik elk jaar naar een geweldig familiebedrijfje – Fruchtkelterei Merg – in Gebroth, een rustiek dorpje aan de rand van het Soonwald.

20180801_134809.jpg

20180801_181109.jpg

Hier worden mijn appels dankzij een simpel en doeltreffend systeem tot tongstrelende appelsap omgetoverd. Op mijn ‘appelkaart’ wordt de oogst van het jaar genoteerd (2014 was bijvoorbeeld een top jaar) en de hoeveelheid flessen die ik daar vervolgens tegen inkoopprijs voor kan afnemen.

20180801_184930.jpg20180731_162315.jpg20180731_165405.jpg

Vandaag besluiten we de mooie route naar ‘het appelfabriekje’ te rijden om weer een aantal kratten appelsap uit mijn voorraad van vorig jaar op te halen. We rijden de mooie route door het Soonwald via Hausen naar Gehlweiler, waar een belangrijk deel van de filmtrilogie Heimat is opgenomen.  Via Gemunden komen we na ruim een half uur in Gebroth aan.

20180731_164027.jpg

Ik heb nog lege flessen bij me en zet die buiten op de daarvoor bestemde plek, zodat de medewerkster kan zien dat ik daadwerkelijk recht heb op zoveel euro statiegeld.

 

Het fabriekje zelf is nog in zomerslaap maar we mogen toch even rondkijken. Bij binnenkomst valt gelijk de geur op. Geen zoals je je die voorstelt bij een fabriek maar een lekkere frisse fruitgeur. Mmmm. Wat een leuk fabriekje.

 

Fruchtkelterei Merg is een familiebedrijf en de eigenaar blijkt toevallig ook aanwezig. Hij is bezig om een gedenkplaat te gieten voor een van zijn onlangs overleden medewerkers maar maakt toch graag tijd om even toelichting te geven op de machines die we zien.

 

Buiten stort je de oogst aan appels op een lopende band die dan de fabriek in verdwijnt waar de appels in één machine eerst verkruimeld worden en dan geperst tot sap. Het sap gaat dan naar de pasteuriseermachine, waarin eventueel schadelijke bacteriën vernietigd worden door het fruit kort te verhitten zonder dat de appels beschadigd worden en dan gaan ze naar grote sapsilo’s.

20180801_180813.jpg

We brengen ook nog een bezoekje aan het winkeltje naast de fabriek. Hier kan je alles kopen wat in de fabriek gemaakt wordt: fruitsappen, wijn, jam, likeur, siroop en nog veel meer.

20180731_164425.jpg

Soms denk ik wel eens: ik breng hier ook mijn oogst aan bessen naar toe. Want je realiseert je vast niet hoeveel werk het is om van bessen jam of chutney te maken. Of mijn oogst aan kersen, pruimen, peren. Maar ach, ik ben een onverbeterlijke zelfdoener. Het is dat ik geen machines heb om zelf mijn appels tot sap te persen wat anders…

20180731_164049.jpg

Voordat ik de zes kratten met nieuwe sap in mijn auto zet luidt ik nog even de bel die in het winkeltje hangt. Rondje van Conny. Het wordt Hunsrucker gin (40%). Mijn gezelschap vond het iets te sterk zodat ik tot mijn grote vreugde ook haar gin kon opdrinken. Gelukkig was zij de Bob want zelfs bij mij ( 😉  ) werkt 40% alcohol in de zon op de slaapspieren.

 

 

 

11 gedachtes over “Appelsap en meer van het goede der aarde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s