Een wandeling in het spoor van een middeleeuwse gravin

20180703_145714Vandaag had iedereen zijn eigen wandeldoel.
Mijn doel was het bezichtigen van de burcht van gravin Loretta von Sponheim (1300-1346). Eén van de meest schilderachtige en intrigerende vrouwen uit de Duitse 14de eeuw. Zij had het lef de machtigste man van haar tijd, aartsbisschop Balduin, tijdens een wapenstilstand gevangen te nemen en zette daarmee heel toenmalig Europa op z’n kop.

De Loretta-weg

Loretta heeft een eigen ‘droomkronkel’, een rondwandeling onder keurmerk en in haar geval zelfs een premium keurmerk. Terecht want de wandeling is schitterend, loopt langs beide oevers van de Nahe, door stille beekdalen en heeft grandioze uitzichtpunten.

20180703_150228Op de wandeling gaat Romy geheel haar eigen gang. Het is net een ‘springbokkie’ (op z’n Zuidafrikaans). Af en toe kruist haar pad dat van Lucy die vooral gericht is op het halen en brengen van de stok. Dribbel, die ook mee loopt, heeft als enig doel: Nina. Hij probeert haar op ‘geheime’ plekjes te verleiden. Nina heeft ook een duidelijk doel: Dribbel en Romy van zich afschudden.

En zo bereiken we al ‘hink-stap-springend’ toch met z’n allen de burcht. Want gelukkig ben ik nog altijd ‘de baas’.

20180703_133257

De Frauenburg

De zogenaamde Frauenburg ligt verscholen in een zijdalletje van de Nahe, maar wel op een zeer strategische plek. Van de vier hoektorens zijn er nog twee over. Machtige torens met elkaar verbonden door een schildmuur. In vergelijking met andere burchten van de Von Sponheims is dit een kleine burcht. Het grondplan is rechthoekig, 29m lang en 9,50m breed, met in het midden ook nog een toren. De ringmuur is 2,5 m dik. De burcht ligt op een 60 m hoge bergtop en is aan drie kanten omringd door stijle afgronden. Daardoor kon de burcht goed verdedigd worden met een betrekkelijk klein leger.

20180703_13220520180703_162431

Strijdbare weduwe

Loretta von Salm stamt uit een adelsgeslacht in de buurt van Straßburg en trouwt op 15 jarige leeftijd (1315) met de stuk oudere graaf Heinrich II van het beroemde geslacht Von Sponheim Starkenburg. Acht jaar later sterft haar echtgenoot, Loretta achterlatend met drie zonen. De oudste is dan pas acht jaar en daarom krijgt Loretta de schone taak zorg te dragen voor het Graafschap von Sponheim Starkenburg. Dat doet ze toegewijd en met stevige hand tot 1331.

Een boottochtje over de Moezel

De gronden van het graafschap staken al jaren als een doorn in het vlees van de aartsbisschop en keurvorst van Trier, Balduin (1307-1354).
Balduin was de neef van de keizer en één van de machtigste mannen van het Rijk. Hij zag zijn tijd gekomen om zijn bezittingen uit te breiden met de bezittingen van een ogenschijnlijk zwakke vrouw. Hij had zich echter volkomen verkeken op Loretta, die hem tijdens een tochtje over de Moezel naar Koblenz gevangen liet nemen en opsloot in haar burcht De Starkenburg bij Trarbach (in 1328).

20180703_141249

Vals geld

Heel Europa was ontzet door deze stoutmoedige daad. Ze werd in de ban gedaan door de keizer en geëxcommuniceerd door de paus. Loretta trok zich hier echter niets van aan en ging haar eigen weg. Ze hield vast aan haar claim op de bezittingen van het Graafschap von Sponheim Starkenburg en Balduin was zo gek nog niet of hij moest uiteindelijk een ‘acte van boetedoening’ tekenen (het eerste document in de Duits taal), zijn claim op het Graafschap loslaten evenals op een burcht in de buurt van Birkenfeld/Frauenfeld.

Ook moest hij nog 11000 pond Heller losgeld betalen en 4000 pond Heller aan smartengeld. Later bleek dat Loretta waarschijnlijk valse ponden had gekregen afkomstig uit een valse munterij behorend bij de burcht Grimberg in Hermeskeil.

20180703_141049

Boetedoening op blote voeten

Van het geld liet Loretta de burcht, de Frauenburg, die zij nu in bezit had gekregen opknappen en zo verbouwen dat ze er met haar drie zoons kon wonen. De excommunicatie werd in 1330 opgeheven nadat Loretta met vijftig van haar ondergeschikten op blote voeten en met een grote kaars in haar handen, voor de hele gemeente in de dom van Trier haar schuld had bekend.

DSC_0076.JPG

Loretta sterft in 1346 op vijftig jarige leeftijd. Of de burcht sindsdien nog bewoond is geweest weten we helaas niet.
Grafin Loretta Von Sponheim Starkenburg wordt in het klooster Himmerod bij Wittlich naast haar man begraven.

20180703_140833

Van hoogtepunt naar hoogtepunt…

Wij laten Loretta en haar burcht achter ons en lopen door naar een van de mooie uitzichtpunten op deze wandeling. Hiervandaan hebben we een prachtig zicht op het dal van de Nahe, de oude Romeinse brug en Loretta’s burcht. Nog 300 meter hoger en we bereiken het Nahe-hohe-punkt.
Aangezien we zo slim zijn geweest om op het heetst van de dag te gaan lopen laten we dit uitzichtpunt voor wat het is en dalen langs de verfrissende beek weer af naar het dal.
En als beloning voor onze inspanningen wacht ons in Bollenbach een heerlijke barbecue.

20180703_202515

6 gedachtes over “Een wandeling in het spoor van een middeleeuwse gravin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s