Wijn uit het Nahedal

Een fonkelende verrassing

rot2

Als je aan Duitse wijnen denkt kom je al gauw op de Moezel- en Rijnwijnen uit. Maar wist je dat de beste Rieslingwijnen ter wereld uit de Hunsrück komen? En dat ze verbouwd worden op nog geen 3 kwartier rijden vanaf Bollenbach in het stroomgebied van de Nahe?

De Nahe ontspringt aan de rand van het bos ten noordwesten van het Saarlandse Nohfelden. De bron ligt ca. 4 km ten zuidwesten van het Bostalmeer, dat in het zuidoosten door de Nahe wordt omringd.
Het stroomgebied van de Nahe omvat ca. 4065 km², wat veel is in vergelijking met de lengte van de rivier (125 km). In de midden- en benedenloop van de Nahe kan soms binnen korte tijd sprake zijn van grote overstromingen, die echter ook weer snel voorbij zijn.

Een goede indruk van het wijnbouwgebied krijg je al rijdend langs de idyllische Naheweinstraße (130 km) of op de fiets langs de Naheradweg. Voor wandelaars is er de prachtige, bijna 100 kilometer lange Weinwanderweg Rhein-Nahe, waarvan een groot deel door natuurpark Soonwald-Nahe loopt.

Wijnfeesten langs de Nahe vinden meestal aan het einde van de zomer plaats en wie zo’n Nahewijn fonkelend  in het glas heeft snapt dat deze wijn een aanrader onder kenners is, een juweel uit het zuidwesten van Duitsland.

De steilste wijngaard 

In het dal van de Nahe ligt de beroemdste en steilste wijngaard van de Nahe: de Kupfergrube, aan de oostgrens van het dorp Schlossböckelheim

Het wijngoed ligt tegenover de kopermijn op de laatste helling vanaf Niederhausen, thuisbasis van het bekende wijngoed ‘Gut Hermannsberg‘.

rot3

Dankzij oude foto’s van de steile helling zonder wijnstokken kan je je goed voorstellen hoe de stichter bij het zien van deze zonovergoten hellingen het plan opvatte om juist op deze plek een wijngaard aan te leggen (in 1901).

rot4

Grote variëteit aan bodemsoorten

Aan het stroomgebied van de Nahe wachten zachte groene rivierdalen om door jou wakker gekust te worden en indrukwekkende rotsformaties die dit gebied beschermen tegen ongewenste weersinvloeden.
Gastvrije wijnboeren zorgen voor een diversiteit aan wijnen. Het wijngebied aan de Nahe kan bogen op een traditie van 2000 jaar wijnbouw. Een letterlijk bewogen geologisch verleden heeft de Nahe een grote variatie aan bodems opgeleverd. De wijnstokken staan er op leisteen, vulkanisch porfier, löss of leem. Dit maakt het veelzijdige aanbod aan druivenrassen en wijnstijlen mogelijk.

Grote diversiteit aan druivenrassen

Dankzij de beschutting tegen koude winden door de hoge Hunsrück zorgen milde temperaturen en veel zonneschijn voor een uitstekend klimaat om wijnbouw te bedrijven in dit ook nog eens regenarme dal. Op zo’n 4000 hectare gedijen hier druivenrassen als de Burgunder, Kerner, Scheurebe, Portugieser, Silvaner en Dornfelder. De lieveling van de wijnboeren is echter de finesserijke Riesling die een kwart van aanplant voor zijn rekening neemt.

Wellness en wijn

Het voornaamste stadje langs de Nahe is Bad Kreuznach, een mooi kuuroord waar gasten kunnen genieten van het geneeskrachtige zoute bronwater, maar ook van de sauna, een modderbad of vinotherapie. Hier liggen enkele van de beste wijngaarden van de Nahe. Bad Kreuznach geeft zijn naam aan de hele wijnstreek van de Beneden Nahe tot aan de Rijn bij Bingen.

rot5

De wijngaarden aan de benedenloop van de Nahe, dichter bij Bingen dan bij Bad Kreuznach zijn staatseigendom. Uit dorpen als Dorheim en Muster-Sarmsheim komt prachtig Rieslingwijn. Vooral de Einzellage Munsterer Dautenpflanzer evenaart de prachtigste wijnen van de Boven Nahe.

De Rode Rots

De Boven-Nahe staat bekend als ‘Bereich Schlossbockelheim’.
Voorbij Bad Kreuznach, stroomopwaarts richting Bad Munster am Stein, verspert een rode rots de loop van de rivier. Deze ‘Rotenfels’ is de hoogste steile rotswand  van Europa ten noorden van de Alpen tot Noorwegen. Aan de voet van de rots ligt een strook rood gekleurd puin. Op dit kleine, door de bodem en zonnestand, ideale terrein staan de wijnstokken dicht opeen geplant. De Traisener (voorheen Rotenfelser) Bastei is door zijn kruidigheid en vurigheid uitzonderlijk goed voor een noordelijk gelegen wijngaard.

Kortom: kom genieten van wat deze in Nederland nog net bekende wijnstreek aan heerlijks te bieden heeft. Een goede tijd om dit is meestal in de na-zomer (september) als de wijnfeesten losbarsten.
rot6

Dus: laat je eens verrassen en maak een wandel-fiets-of autotocht langs de Nahe voor een uitzonderlijke wijn ervaring.

5 gedachtes over “Wijn uit het Nahedal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s